lauantai 25. heinäkuuta 2020

Hyvä neuvottelutulos - hävittiin 1-2






Hyvä peli meidän jengiltä. Matsi oli tiukka, ei hävitty paljoa. Saatiin sentään maali, joten tästä on hyvä jatkaa. Pisteitä ei vielä ole, mutta meidän pelaaja melkein kampitti espanjalaisen. Lähdettiin häviämään mahdollisimman pienin lukemin ja siinä onnistuttiin.

Menikö silleen niinko omast mielest hyvin? Loistava neuvottelutulos!

Marin sai yöllisellä puhelulla 250 m€ ja osoitti kovan neuvottelijan luonteen, kun melkein loukkasi espanjalaista illallispöydässä, sanomalla, et kyl teiänki täytyy. Wautsi wau!

Sori, että syyllistyin ironiaan, mutta vähän tuolla tavalla se meni. Suomi arvioi saavansa koronaelpymispaketista 3,2 miljardia euroa ja maksavansa 6,6 miljardia euroa. Hyvin siis meni! Ai niin, unohtui maataloudelle korvamerkitty raha.

Suomi sai erikseen vielä 400 miljoonaa maataloustukea, jolla kompensoidaan budjetista leikattuja maataloustukia. Erillisen rahan avulla Suomen maataloustuet pysyvät entisellä tasollaan. Laskukaava tähän on yksinkertainen ja tulos suorastaan loistava: -400+400=0.

Kun sitten lähdettiin jo etukäteen sovitusti häviämään, niin joukkueen kapteeni piti hienosti kiinni pelikirjasta. Olemme nettomaksaja, sillä kuulumme unionin vauraimpiin maihin, kapteeni Sanna Marin sanoo.

On totta, että Suomi on Euroopan vauraimpia maita. On totta, että meillä on olemassa tehokas julkinen hyvinvointijärjestelmä ja laadukas ilmainen koulutusjärjestelmä. On totta, että meillä on monia muita maita korkeampi verotus. Meillä menee siis hyvin monella mittarilla mitattuna, olemme jopa onnellisin kansa.


Nämä asiat ovat totta, koska olemme valinneet niin ja tavoitelleet sitä jo kymmeniä vuosia. Jotkut muut maat ovat valinneet toisenlaisen tien. Koko Eurooppa, mukaanlukien Suomi, rakennettiin raunioista toisen maailmansodan jälkeen.

60-luvulta alkaen lähdimme määrätietoisesti rakentamaan muiden Pohjoimaiden kanssa hyvinvointivaltiota. Maksoimme ainoana valtiona sotakorvaikset kokonaisuudessaan. Siitä huolimatta saimme rakennettua vauraan ja hyvinvoivan hyvinvointiyhteiskunnan.
Vaikka maailma ympärillä on muuttunut, olemme jotenkin kyenneet pitämään kiinni kaikille kuuluvasta hyvinvoinnista. Suomi kuuluu suomalaisille, jotka ovat rakentaneet sen... ja heidän jälkipolvilleen, koska sellaisen perinnön hyvinvointivaltion rakentajat ovat haluneet jälkeläisilleen antaa.

Onko nyt niin, että perintö olikin liian hyvä ja suuri? Arvostavatko perilliset perintöään tarpeeksi? Koska olemme yksi Euroopan vauraimmista maista, meidän pitää luopua siitä.
Rakensimme linnamme kivestä ja teimme siitä hienon ja käytännöllisen. Jotkut muut rakensivat nopeammin ja käyttivät huonompia materiaaleja. Heidän linnansa ovat alkaneet hajota ja toki me autamme, kunnostamme ja osallistumme talkoisiin. Autamme niin hyvin kuin voimme, mutta jos joudumme alkaa purkamaan omaa linnaamme varaosiksi muille, meille itsellemme jää lopulta käsiin vain rauniot.

Hienon linnan ylläpitäminen on kallista, etenkin kun ympärillä myrskyää. Ilman nykyistä kriisiäkin meillä on ollut vaikea pitää linnamme kaikkia huoneita kunnossa ja linna rapistuu hiljalleen.

Tässä puhun nyt pohjoismaisen hyvinvointivaltion dilemmasta.
Kaikille ei enää riitä tasapuolisesti hyvinvointia, vaikka se on koko ajan ollut perimmäinen tavoitteemme. Vanhustenhoidossa on vaikeuksia, koulutulokset kansainvälisesti ovat laskusuunnassa, terveydenhoito tökkii ja jonot pitenevät, kunnat köyhtyvät jne.

Suomi on uskollisesti pitänyt valtionlainatasonsa ja lsinasitoumuksensa matalalla. Monet muut maat eivät ole näin tehneet. Olemme korkealla verotuksella ja vähittäisellä kaikille tarkoitetun hyvinvoinnin leikkaamisella kyenneet sinnittelemään vauraana ja rakenteellisesti terveenä vieläkin, vaikka globalisaation myrskyt puhaltavat ja talouskriisit heiluttavat laivaamme. Se ei silti välttämättä ja automaattisesti tarkoita sitä, että meillä on moraalinen velvoite purkaa linnamme ja antaa se palasina huonommin rakennettujen linnojen rakennusmateriaaliksi.


Kuten totesin, totta kai me autamme ja osallistumme siihen, että Eurooppa ympärillämme voi mahdollisimman hyvin.

Veli Pontevakin otti kivitaloonsa olki- ja risumajan rakentaneet veljensä Veli Viulun ja Veli Huilun. Sepe Susi jäi nuolemaan näppejään. Kyllä me suomalsistkin haluamme auttaa veljeä hädässä, mutta...  

Olemme nettomaksaja, koska kuulumme unionin vauraimpiin maihin, sanoo kapteeni Marin. Hän on hyvin sisäistänyt valmentajakaartin ajatuksen. Lähdetään häviämään mahdollisimman siedettävin numeroin. Ei kapteenia yksin voi syyttää. Valmennusjohdolla (=hallitus) on oma suuri vastuunsa.

Valitettavasti tuo suo, kuokka ja Jussi -asenne tuntuu nykyään monelle olevan vihapuhetta ja äärinationalismia, melkein fasismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia