perjantai 17. huhtikuuta 2020

VastuunpakoiluaPerussuomalaisia on jatkuvasti syytelty rajat kiinni -politiikasta. Nyt huulipunahallitus on ihan omatoimisesti toteuttanut persujen märän päiväunen. Rajat on pantu säppiin. Ulkomailla vasten tahtoaan olevat suomalaiset on jätetty oman onnensa nojaan, kun kukaan ei ole kantanut vastuuta heidän kotiin saamisesta. Samaan aikaan puuhataan kuitenkin edelleen pakolaisleirien lasten haalimista Suomeen.

Vastuunpakoilusta on syntymässä oma taiteenlajinsa. Jos joku tekee päätöksen, mikä sitten hätätilanteessa ja kiireessä ei ihan mene kuin Strömsössä, niin hän saa sitten potkut. Ei ihme, että on helpompi syytellä muita kuin laittaa oma asema peliin ja tehdä päätöksiä. Pelon ilmapiiri leviää.

Rajat kiinni – omilta


Rajat ovat puhuttaneet koronakriisin keskellä melkeinpä jokaista suomalaista. Välillä ne halutaan auki, välillä kiinni. Jos ne ovat kiinni, halutaan ne kiinni jokaiselta maahan pyrkivältä. Nythän ei hyväksytä mitään vapaamatkustajia, tuntuu olevan yleinen mielipide.

Ne suomalaiset, jotka ovat jumissa maailmalla, ovat saaneet pärjätä omillaan – valtio ole heitä yhtään auttanut. Samaan aikaan hallituksessa leikitään edelleen maailman pelastajaa. Halaillaan koko maailmaa ja mietitään, kuinka tänne saadaan Kreikasta pelastettua hädässä olevia ei-suomalaisia. Sama tarmo ei tunnu kuitenkaan riittävän siihen, että saataisiin nyt ensin ne omat kotiin. Nyt tarvittaisiin joku oikea sankari, joka ottaisi tehtäväkseen auttaa ulkomailla jumissa ja pulassa olevia suomalaisia, aivan kuten tapahtui Thaimaan tsunamin pelastusoperaation yhteydessä.

Kateellisimmat suomalaiset ovat alkaneet jo nurisemaan ulkomailla osittain tai pysyvästi asuvien kotiuttamisesta sekä heidän mahdollisesta hoidostaan täällä kotimaassa. Lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa on ollut jopa vihamielisiä kommentteja koskien mm. Espanjasta kotiin palaavista ja heitä on kritisoitu, kuinka he tulevat tänne saastuttamaan tervettä kansaamme. Joidenkin mielestä ulkomaille jumiin jääneiden tulisi pysyä siellä missä ovat, eivätkä ole oikeutettuja saamaan hoitoa Suomessa.

Itse olen ihmetellyt tätä, koska suurin osa heistä on maksanut veronsa tänne ikänsä ja maksaa edelleen kiinteistöveroja ja ties mitä maksuja Suomeen. Heillä on jopa Kela-kortti (eli et ole pysyvästi ulkomailla asuva henkilö = maksat verosi Suomeen).


Millä kotiin ja milloin – kukaan ei tiedä


Espanjassa tilanne on ollut äärimmäisen raskas koko sikäläiselle yhteiskunnalle – ulkonaliikkumiskiellot ovat olleet voimassa reilun kuukauden ja ihmisen vapautta on rajoitettu aivan eri malliin kuin Suomessa. Siellä on edelleen paljon lomalaisia jumissa ilman mitään tietoa kotiutumisesta.

Norwegian ja Finnair lopettivat lennot kuin seinään, ilman minkäänlaista ennakkovaroituksia ja ilman kysymyksiä, tarvitseeko perutun lennon liput omistava henkilö kotiutuslentoa. Alicanten alueelta on Suomeen järjestetty yksityisen henkilön toimesta kolme kotiutuslentoa, ne on myyty hetkessä loppuun, vaikka paluulippu onkin maksanut tuplasti menopaluulennon hinnan. Mutta hatunnosto heille, kyse on tahtotilasta auttaa, ei muusta. Voisi valtiomme ottaa näistä aikaansaavista ihmisistä esimerkkiä. 

Finnair järjesti myös lennon Malagasta ja lentolipun hinnaksi se laittoi lähes 1000 euroa. Puhumme siis vain paluulennosta. Näin valtion yhtiö rahastaa hädässä olevilla. Ymmärrän myös heidän tarpeensa saada rahansa, mutta näillä kerosiinihinnoilla sekä kulutuksella uusilla koneilla lentolipun hinnaksi ei voi tulla yli 500 euroa, vaikka laskisit sen kuinka huonolla matematiikalla tahansa.

Mitä tekee UM? Ensin se kehottaa KAIKKIA suomalaisia palaamaan kotiin. Seuraavaksi UM käskeekin pysymään siellä missä olet, liikkumatta ja noudattaen maan karanteenisääntöjä. Ilmeisesti UM yllättyi kyselyiden ja avunpyyntöjen määrästä, joten oli helpointa pistää neuvontapuhelin kiinni ja käskeä pysymään paikallaan. Näin kävi UM:n kohdalla alkuun myös Thaimaan tsunamin kanssa. Ollaanko silloisista kokemuksista vieläkään opittu mitään.

Koronakriisin alussa ulkoministeri taisi itsekin muutamaan otteeseen kysellä, onko kotiutuslentoja tiedossa ja pari viestiä taisi lähteä ulkosuomalaisille ja sitten loppui mielenkiinto. Eipä ole kotiutuslentoja näkynyt tai kuulunut ja tähän sitten tyydyttiin. Lentoja ei ole ja eikä tule, eikä ministereitä voisi vähempää ulkosuomalaiset kiinnostaa. Tänään 17.4 on tosin heidän toimestaan järjestetty kaksi Finnairin lentoa Espanjaan, Malagaan ja Alicanteen. Lennot myytiin hetkessä loppuun, lentolipun hintakin oli 300 euroa eli huomattavasti aikaisempia Finnairin lentojen hintoja halvempi. 

On kuitenkin muistettava, että tuolla asuvat eläkeläiset saavat eläkettä ehkä noin 1000 euroa kuussa, maksavat siitä asumisensa, muut laskunsa ja lääkkeensä eli käytännössä elämiseen jää erittäin vähän rahaa niin on äärimmäisen moraalitonta ja epäeettistä rahastaa ihmisten hädällä.

Suomalaiset kotiin – vai sittenkin jotkut muut?


Tällä hetkellä Espanjassa on ollut reilun kuukauden ulkonaliikkumiskielto. Siellä ei maata uima-altailla ja vietetä aikaa ulkoillen, kuten täällä iki-ihanassa Suomessa. Istut kotonasi. 

Erilaisia nettikeskusteluja seuranneena tiedän, että moni suomalainen siellä sekoaa. Seniorit istuvat Espanjan ”kakkoskotonaan” yksin, seuranaan vain euron viinikanisteri ja naapurin öisin mouruava kissa. Mitä tästä voi odottaa syntyvän?

Nyt voidaan hyvällä syyllä kysyä millaisen vastuun valtiomme kantaa omista kansalaisistaan. Miltäpä näyttää? Mikä oikeasti on valtion vastuu tässä tilanteessa? Juridisesta vastuusta päästään kyllä kiemurtelemaan helposti eroon, mutta moraalisesta vastuusta ei tunnu oikein kukaan olevan edes kiinnostunut, ei edes media.

Tiedän ihan faktaperusteisesti, että Kiinasta evakuoitiin koronakriisin alkuvaiheissa eurooppalaisia takaisin kotimaanosaamme. Evakuoinnit toteutettiin Ranskan kautta ja sieltä edelleen jopa yksityislentokoneilla kotimaahansa. Mitenkäs suomalaisten kävi? No kuinkas ollakaan, suomalaiset jäivät karanteeniin Ranskaan ja omin neuvoin sitten kotimaahan.

Mietin tässä, että ei hyvää päivää. Samaan aikaan edelleen mietitään, kuinka voisimme taas toimia maailman pelastajina ja Euroopan mallioppilaina ja raahata tänne näennäisesti suomalaisia lapsia perustuen ties mihin lakeihin. Omat kansalaiset hoitakoon itse itsensä sinne mihin haluavat, perähikiälle tai sinne missä pippuri kasvaa. I don’t care. Hallitusta kiinnostaa enemmän pakolaisleirin evakuoinnit kuin omien kansalaisten saaminen turvaan.

Mitäs läksit, nii?


Minua on pöyristyttänyt huudot, että pysykää siellä Espanjassa, emme halua teitä tänne. Kyse kuitenkin suomalaisista, jotka tasan tarkkaan ovat maksaneet veronsa tänne joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Emmekö nyt sitten olekaan se ”Suomi suomalaisille” maa? Ihmettelenpä taas. Entä, kun oma sukulaisesi tai ystäväsi on siellä jumissa niin vieläkö huudat samaa huutoasi?

Minulla itselläni Espoossa on jo iso huoli Oulussa asuvasta tyttärestäni sekä Hangossa asuvista sukulaisistani. En pääse heitä tapaamaan. Tosin siihen ei nyt ole edes maakuntarajojen sulkuestettä, mutta vältän turhia kontakteja. Se, että olisi kiva nähdä sukulaisia tai oleilla mökillä, on tässä tilanteessa mielestäni nyt turha syy. Kaikkien on otettava vastuuta omista teoistaan parhaan kykynsä mukaan.

Ymmärrän hyvin ihmisten huolen ”heitteille jätetyistä” omista ulkomailla olevaista sukulaisistaan. Valtio on pessyt tyystin kätensä asiasta eikä sitä tunnu kiinnostavan omat kansalaisensa maailmalla, tai heidän hyvinvointinsa. Väännetään kyllä ties mitä sukupuolettomia henkilökorttiuudistuksia ja puhutaan 175 ei-suomalaisen ”lapsen” tuomisesta Suomeen. Tämän keskellä unohdetaan nyt sitten täysin omat veroja maksavat kansalaiset, jotka nyt tahtomattaan ovat Espanjassa tai jossain muualla ulkomailla. Johtavat virkamiehet ja kriisitilannetta johtavat poliitikot eivät tunnu tajuavan sitä, että suurimmalle osalle nyt vastoin omaa tahtoaan ulkomailla oleville suomalaisille ei ole tarjottu lentoja kotimaahan. Lopulta, kun niitä tarjottiin, hinta oli niin suolainen, ettei kaikilla yksinkertaisesti riittänyt siihen raha. Valtion yhtiömme näytti, kuinka hädässä omia kansalaisia autetaan, triplattiin lentolippujen hinnat. Saatiin kyllä kone täyteen, mutta oliko se moraalisesti oikein on sitten täysin eri asia.

Nyt pyöritellään silmiä ja todetaan, ettei valtio voi kansalaisistaan huolehtia, ei ainakaan niistä, jotka sattuivat jäämään jumiin ulkomaille. Suu pyöreänä höristään vähän ja sanotaan kuin Pulttibois aikanaan: ”Kikkeliskokkelis. Mitäs läksit, nii!” Pidä huolta itsestäs ja niistä jotka kärsii!


Eipä Suomen valtio Thaimaan tsunamievakuoinneissakaan aluksi ihan kokonaan puhtaita pyyhkeitä saanut. Alkuun hallitus pyöritteli peukaloitaan ja totesi, ettei varmaan montaa suomalaista ole uhrina. Tosiasiassa tuhansia suomalaisia oli keskellä katastrofia. Tarvittiin yksi rohkea yksilö organisoimaan koko evakuointiprosessi. Pääministerin kansliapäällikkö Risto Volanen otti lopulta omalle kontolleen evakuointilentojen järjestämisen, muuten homma olisi jäänyt vastuuta pelkäävien byrokraattien käsiin.

Vo­la­nen teki pää­tök­sen: kaik­ki suo­ma­lai­set eva­kuo­i­daan ja val­tio mak­saa viu­lut. Hän ot­ti yh­tey­den pää­mi­nis­te­riin ja pää­mi­nis­te­ri kuit­ta­si. Volasen oma poika oli Thaimaassa ja tämä varmasti oli yksi syitä, miksi hän ymmärsi tilanteen vakavuuden paremmin kuin muut. Kaik­ki­aan Suo­meen len­nä­tet­tiin noin 2 300 suo­ma­lais­ta vii­den päi­vän ai­ka­na.

Suo­ma­lai­ses­sa krii­sin­joh­ta­mis­jär­jes­tel­mäs­sä ei ole sel­ke­ää mää­ri­tel­mää sii­tä, kuka joh­taa ja mil­lä toi­mi­val­lal­la tsu­na­min tai nyt koronan kaltaisissa kriisi- ja on­net­to­muus­ti­lan­teis­sa. Jos pe­las­tus­toi­met oli­si­vat epä­on­nis­tu­neet, silloin Risto Volanen ja pääministerinä toiminut Matti Van­ha­nen oli­sivat luul­ta­vas­ti kan­ta­neet sii­tä oi­keu­del­li­sen ja ta­lou­del­li­sen vas­tuun – ensin vankilassa ja sitten loppuelämä velkavankeudessa. Ti­lan­tee­seen ei ole tul­lut mi­tään muu­tos­ta kym­me­nen vuo­den ai­ka­na. Se on iso on­gel­ma, jol­le pi­täi­si saada tehtyä jotain.

Nyt tarvittaisiin uusi ”Risto Volanen” virkamiesten syvistä riveistä, joka uskaltaisi ottaa ulkomailla olevien suomalaisten kotiin tuomisen vastuulleen, joku, jolla olisi suuri sydän ja rakkautta maanmiehiään kohtaan. Tähän päälle tarvittaisiin vielä pääministeri, jolla olisi suuri nuija, jolla lyötäisiin pöytään ja yhdessä sanottaisiin, että näin me teemme. He ovat maanmie… siis maanhenkilöitämme ja heistä pidämme huolen!


Näpertelijöiden valtakunta


Nyt väännetään sitten edelleen koronakriisin keskellä hallituksen ja valtavan virkamiesjoukon johdolla edelleen valtiollemme elintärkeitä sukupuolineutraalipelleilyitä, kuten henkilötunnuksen vääntelyä ja kääntelyä. Media ja kriitikot eivät tällä hetkellä ole tällaisista touhuista kiinnostuneita, koska on tärkeämpiäkin asioita tehtäväksi. Teamsissa ja Zoomissa pidetään edelleen virkahenkilöiden ja esihenkilöiden kesken etäpalavereita ja maailman turhimpia kokouksia, joissa jokaisen on oltava tärkeä kokoukseen osallistuja ja saatava sanotuksi henkilötunnuksen sukupuolineutraaliutta koskeva tärkeä mielipiteensä ja olla samaa mieltä muiden kanssa. Huomenna taas sama aihe ja samat mielipiteet.

Vaikeana hetkenä on helpompi harrastaa pitsinnypläystä kuin astua esiin ja jättää käsityöt hetkeksi syrjään. On tietysti tärkeää, että meillä Suomessa on ajantasainen kulttuuristrategia, mutta sen uudistamistyöt pitää jättää syrjään silloin, kun kansa on pulassa. Käytetään voimavarat siihen, että selvitään kaikki yhdessä. Jos veneen pohjassa on reikä, myös trubaduuri osallistuu äyskäröintiin ja pistää banjon syrjään.


Nyt meillä on puolet hallituksesta edelleen soittelemassa banjoa. Banjonsoittajat syyttelevät toisiaan ja virastoja ja kuntia ja sairaanhoitopiirejä ja…

Joku toinen on aina syypää. Trump syyttää kiinalaisia ja WHO:ta koronasta ja kriisin ”yllättävästä” vaikeudesta. Omat ministerimme syyttävät kuntia huonosta varautumisesta pandemiaan ja yksityissektorin vanhustenhoitolaitokset syyttävät sosiaali- ja terveysministeriötä, että heille ei tarjota hengityssuojaimia. Yksikään näistä tahoista ei ollut osannut varautua koronakriisin kaltaiseen tilanteeseen ja kaikki syyttelevät kaikkia. Valtio on kuitenkin lopulta se taho, jonka olisi kaikkein eniten pitänyt varautua yllättäviin tilanteisiin. Niinhän se oli tehnytkin, mutta kukaan ei osannut arvata, millainen koronakriisi tulisi olemaan. Suomi pärjäsi tässä varustekilpailussa paremmin kuin moni muu Euroopan maa.

Kun varustepula kuitenkin näytti uhkaavan, STM määräsi kiireellisesti tilattavaksi lisää maskeja ja hengityssuojaimia. Huoltovarmuuskeskus tilasi niitä kauheassa kiireessä ja kusaisi homman oikein kunnolla (ei tosin ainoana eurooppalaisena maana). Kaikilla oli kiire saada tavaraa, mitä kaikki kiireessä halusivat. Otettiin sieltä, mistä nopeasti sai edes jotain, kun oli kiire. Sitten olikin jo kiire antaa potkut HVK:n pomolle ja ministeri syytteli, kun oli tuhlattu 10 miljoonaa ”tuplavessapaperista ja kuminauhasta suojaimiksi niitattuihin Ebaysta tilattuihin hökötyksiin”.

Olisi varmaan kaikkein paras, jos jätettäisiin syyttely vähemmälle ja jaettaisiin ymmärtämystä ja vastuuta. Ei ole mitenkään taattua, että HVK toimii nyt uuden johtajan alaisuudessa kuin olisi toiminut, jos pomolle ei olisikaan annettu potkuja. Tuskin hän samaa kamaa enää tilaisi, vaikka vessapaperista voi tullakin pulaa.

Kymmenen miljoonaa sormia napsauttamalla lasten leikkeihin sopivista maskeista. Tällä rahalla kaikki Suomeen haluavat suomalaiset olisi kepeästi lennätetty ulkomailta kotiin vaikka yksityiskoneilla.

Pointtini on kuitenkin se, että nyt ei ole aika syytellä, tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä ja antaa virheen tekijöille giljotiinituomioita. Kiireessä tapahtuu virheitä, mutta kaikki, jotka oikeasti keskittyvät työnsä tekemiseen yrittävät parhaansa. Jos yrittämisestä sakotetaan ja virheestä pää joutuu heti pölkylle, ei kohta kukaan uskalla tehdä mitään. Nyt toimitaan kaikkien suomalaisten hyväksi, myös niiden, jotka ulkomailla odottavat kotiin pääsyään. Annetaan giljotiinin katkoa päitä sitten, kun pahin pöly on laskeutunut.

Hallituksen tehtävä on valaa uskoa ja rohkeutta sekä kannustaa kaikkia tekemään parhaansa. Nyt ei ole aika etsiä syyllisiä ja syytellä. Kyllä tästä vielä selvitään, mieluiten siten, että saamme myös ulkomaille jumittuneet suomalaiset mukaan taisteluun.

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia