torstai 20. helmikuuta 2020

Kannustinloukku

Työnteon pitäisi aina kannattaa, nyt monet matalapalkka-aloilla työskentelevät ihmiset saattavat itseasiassa ajaa työtä tekemällä itsensä pahempaan ahdinkoon kuin yhteiskunnan tukia nauttiva naapurinsa. Tämä on erittäin vakava rakenteellinen ongelma Suomessa ja pahimmassa tapauksessa olemme kohta tilanteessa, missä matalapalkka-alojen työntekijät huomaavat tämän ja jäävät sankoin joukoin kotiin. Mitä sitten? Tilanne vaatii pikaisia toimia ja rivakkaa otetta kannustinloukkujen poistamiseksi. 

Olkoon kyseessä sitten matalapalkka-alojen verovapaus tai ainakin tuntuvat veronalennukset. Työtätekevän käteen jäävä rahamäärä pitää AINA, poikkeuksetta, olla suurempi kuin kotona makaavan. Anteeksi jyrkkä ilmaukseni. Tiedän, että suurin osa työttömistä ja muusta syystä kotona olevista eivät tee tätä työn vieroksumisen vuoksi. Elämä voi ajaa ihmien joskus hankaliin tilanteisiin ja siksi on tärkeää, että näille tilanteille hyvinvointivaltiossamme on olemassa varoventtiili, eli tukijärjestelmä. Nyt näyttää siltä, että varoventtilli puhaltaa ylimääräisiä höyryjä katkeamatta ja tähän on puututtava.

Esimerkkitapaus, kuinka Suomessa työ kannattaa. Otin esimerkin omasta elämästäni.

Perheessä äiti ja neljä lasta. Kaksi jo täysi-ikäistä, toinen muuttanut omilleen. Muut asuvat joka toisen viikon äidin luona, joten äiti tarvitsee ison asunnon. Äidin luona kirjoilla pieni tyttö ja yksi täysi-ikäinen lapsi.


Työssä käyvänä tienaan lentoemäntänä ilman päivärahoja


Palkka verojen jälkeen 2500e (osa saa sitten tämän lisäksi mm.verottomia päivärahoja, ateriaetuja ym)
Asuminen 1490e ja 4x vesimaksu 20e/kpl
Hoitomaksu eskarilaiselle 180e
Sähkölasku 70e/kk
Matkakulut 100e/kk

Palkan jälkeen näiden jälkeen jää (2500e -1820e ) n.600e käyttöön ruokiin ja muihin menoihin sekä vakuutuksiin ym. Unohtamatta lasten harrastuksia.
Lisäksi tulee n.150e lapsilisää.

Jos jäisin työttömäksi

Liiton raha 1437 e verojen jälkeen.
Asumistuki 557,31e, tuloissa huomioitu 19-vuotiaan pojan 97 euron opintotuki
Toimeentulotuki 945, 21e ja jatkossa myös poistuu hoitomaksu 180e sekä sähkölasku menoista, koska se maksetaan. Sekä mm.kotivakuutus.

1437e+557e+945e =2939e

2939– 1490e-80e ja tällöin1400e käyttörahaa plus lisäksi poikani kotona asuvana täysi-ikäisenä on oikeutettu omaan toimeentulotukeensa, joten hänen tulonsa myös nousevat noin 270 euroa ja minulta loppuu taskurahan anto. Lisäksi tosiaan se opintotuki tulee hänelle. Hieno systeemi, vai mitä?

Näin tulot olisivat noin 3000e ja menojen jälkeen jäisi enemmän rahaa kuin työssäkäyvänä.  Eli käytännössä käytettävissä oleva rahamäärä olisi suurempi kuin töissä käydessäni. 
Pätkätyötä ei kannata hyväksyä, koska silloin tuet myöhästyvät ja menet taas miinukselle kokonaisbudjetissasi. Käytännössä huonosti maksettavaa työtä ei kannata siis ottaa edes vastaan, koska se ei kannata. Itselle tämä oli aika iso järkytys, kun laskin omalta osaltani tämän.

Suomessa on korkea työttömyysaste. Toisaalta monilla matalapalkka-aloilla vallitsee suunnaton työvoimapula. Niin kauan, kun meillä on tälläinen järjestelämä, mikä ei kannusta poikkeuksetta työntekoon, tulemme kärsimään työvoimapulasta, vaikka työttömyysprosentti huitelisi lähellä kahtakymmentä.

Koko tämän ongelman ratkaisu ei tapahdu sormia napsauttamalla, koska kyse on lopultakin hyvin monimutkaisesta tukiviidakosta ja järjestelmä, jonka voidaan jopa sanoa suosivan joutenoloa.

Ongelmavyyhti korostuu tilanteessa, jolloin tukiasiakas saa esimerkiksi toimeentulotukea ja asumistukea Kelalta, työttömyyskorvausta liitosta tai Kelalta ja saa mahdollisesti vielä muitakin tukia, esim.oman asuinkunnan harkinnanvarainen toimeentulotuki.

Itse lähtisin purkamaan tätä, vaikka asumistuen tarkemmalla sääntelyllä, tällöin jo upporikkaat Sato ja Lumo (ent. VVO) luultavasti joutuisivat tarkastelemaan koko asuntomarkkinoiden vuokratasoa vääristäviä omia ylikalliita vuokriaan, jotka Kela sitten maksaa asumistuen muodossa.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että SATOn ja VVOn tekemä joka vuotinen huipputulos valuu verottomana ammattijärjestöjen tileille. 

Toimeentulotuen tulisi joissain tapauksilla olla vastikkeellista. Tämä voitaisiin todentaa esimerkiksi haastattelemalla toimeentulotukiasiakkaita aivan kuten TE-toimisto tekee työttömien suhteen. Tälläinen järjestelmä antaisi paremman kontrollin siihen, millaisia yhteiskunnan elättämiä ihmisiä tai perheitä verovaroin tuetaan. Tällöin riski siitä, että jonkun annettaisiin automaattisesti loisia yhteiskunnan varoilla ja vaikkapa valvoa yöt läpeensä pelaten pleikkaa ja nukkuen päivät ja illalla taas hakien enrgiajuomia ja/tai kaljaa, jotta yön jaksaa taas valvoa.

Tiedän ja tunnustan tosia-asiat, että varmasti suurin osa yllämainittuja tukia nostavista ovat aivan rehellisesti avun tarpeessa ja tosissaan yrittävät saada oman arkensa pyörimään.


5.3. tehty päivitys tekstiin ja lisätty oikeat luvut
keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Hiihtomalla voi myös käydä ilmaisissa puistossa, metsässä seikkailemassa, eläinmuseossa ja ilmaisissa leffoissa, joita ainakin täällä Espoossa järjestetään lomalaisille. Nämä kaikki meillä ovatkin ahkerassa käytössä, kun loma vietetään kotosalla pitkälti, ilman reissuja.
Toisaalta jo Eläinmuseon lippu maksaa 15euroa, että ei sekään ole itsestään selvyys, jos rahat tiukoilla. Itse käytimme työnantajan virikeseteleitä tähän hupiin, koska juuri ennen palkkapäivää tilini huutaa hoosiannaa ja lapsi toivoi jotain erilaista kivaa.
Kyllä mä taas mietin, että pitkälti isovanhempien avun varaan jäi aikoinaan lasten lomareissut ja kaikki ns. kiva. Yksinkertaisesti itsellä ei olisi ollut varaa viedä kolmea pientä lasta huvipuistoihin, eläintarhoihin tai vesipuistoihin monesti kesässä. Esim. joku Lintsireissu tälle sakille ja itselle olisi pelkkien lippujen osalta ollut reilu 120e plus kaikki muu siihen päälle. Noita reissuja tosiaan ei voi joka viikko tehdä eikä ees joka kuukausi.
Lasten harrastusmenot kolmelle oli aikoinaan jo järkyttän suuruisia, joten poikani kummiperhe ja isäni mm. maksoivat poikani jääkiekkoharrastuksen. Rehellisesti sanottuna, en siihen itse olisi pystynyt. Jouduin totuttamaan lapset miettimään, mitkä harrastukset maksetaan ja mitkä jää.
Ollaan me varmaan reissattu enemmän kuin normiperhe, pitkälti johtuen lentohenkilökunnan etujen ja tarjoushaukan vainun vuoksi. Tosin eipä oo niitäkään reissuja enää ollut vuosiin. Yksinkertaisesti, asuminen, sähkö, vakuutukset, ruoka, hoitomaksu ja lasten menot (koulu, harrastukset, vapaa-aika) muodostavat sellaisen kuluerän, ettei näiden jälkeen paljoa extraa jää. Ei varsinkaan, jos pyörität tätä kaikkea yksinään.
Välillä mietin, että tässä ei oo mitään järkeä. Helpommalla pääsisin, jos en kävisi töissä. Varmaan jäisi jossain määrin enemmän rahaa, kun olisit oikeutettu tukiin, etkä yrittäisi pärjätä omalla palkallasi.
Vaikka palkkani on kohtuullinen, ei pakollisten menojen jälkeen jää kulutukseen yhtään ylimääräistä, päinvastoin. Palkalla pitäisi aina pärjätä paremmin kuin joutenololla.
Valitettavasti meillä on semmoinen tukiviidakko, ettei tämä aina välttämättä toteudu. Tälläisiä syntyneitä kannustinloukkuja tulisi ottaa tarkempaan tarkasteluun ja poistaa ne hiton loukut. Pitkällä tähtäimellä nuo samaiset loukut laiskistaa yhteiskuntaa ja saa monen mm. pienituloisen kapinoimaan jollain tavalla.
Tää tuntuu lasten puolesta surulliselta. Toisaalta Iines näistä tykkää kyllä kovastikin, mutta vaatii köyhänä kyllä viitteliäisyyttä etsiä näitä ilmaisia vaihtoehtoja lapselleen. Ja jaksaako kaikki etsiä? Osa ottanee oman riittämättömyytensä vanhempana raskaasti ja se sitten aiheuttaa muita ongelmia, esim. masennusta.
Kyllä muakin välilläkin tää lievästi sanottuna vituttaa, kun painat duunia ja silti sun eläminen on yhtä pennin venyttämistä ja luovimista. Sit jotkut herrat nostelee omia palkkioistaan sun muuta, mutta mun käteen jäävä osuu kulutettavaksi on vuosi vuosi pienempi. Tuntuu tosi reilulta, niin en ihmettele yhtään, miksi täällä jengi vaatii muutosta vuosia jatkuneeseen ääliöpolitiikka.
Tämän takia mä rikon omaa kuortani ja avaan myös elämääni, ettei liian moni tuudittaudu siihen, että elämäni on yhtä luksusmatkustelua ja hymyä. Oon kuitenkin 15vuotta pyörittänyt suurperhettä ihan itekseni niin mulla on kyllä aika hyvä käsitys, miten vaikeaa meillä monella on tässä maassa elää huoletonta elämää.

Summa summarum. Jos ei ole hevosta eikä rahaa, ei välttämättä pääse, ellei ole mielikuvitusta.


Arkipäivän ilmastoteko

Kaupassa viikottaisia ruokaostoksia tehdessä tuli mieleeni, kuinka moni hyödyntää näitä - 30% tuotteita tai jopa 21-09 aikana - 60% olevia tarjouksia? Tai muita tarjouksia, esim. Lidlin hyvät lihatarjouksia?
Itse käyn kunnolla kaupassa kerran kuussa, täyttäen kuivakaapit ja kauan säilyvät tuotteet. Sen lisäksi käyn viikottainen kerran isosti kaupassa ostaen lihat ruokiin ja kasan kermaa ja maitoja, joita lapseni juovat. Sen lisäksi sit tarvittaessa lapsille lisää maitoa, ruisleipää ja mahdollisesti leikkeleitä.
Tänään hyllyt notkuu hyviä lihatarjouksia ja oli pakko vaihtaa kori kärryyn.
Näin myös saatan löytää esim. pastramia alessa, jota en muuten raaski ostaa. Tai jotain muuta gourmeelihaa, joka muuten jää haaveeksi.
Tämä myös mahdollistaa, että kaupassa ei tartte käydä liian usein (inhoan ruuhkia ja jonottamista) ja, kun työkuviot muuttuneet yllättäen minuutissa, niin saanut kiireessä äkkiä tehtyä pojille ruokaa varastoon.
Kunhan pohdin vaan näin yksinhuoltajana tätä..
Itse en syö eineksiä lainkaan, leipää enkä edes käytä vehnäjauhoja kuin neljästi vuodessa lasten synttärikakkuja leipoessa ja yritän käyttää natureltuotteita niin nämä mun ostoskorit ovat pitkälti liha, avokado ja salaattilinjaa. Tosin tähän nyt on mainittava, että vaikka en jotain syö niin en kiellä niitä mun lapsilta. Eikä ne ole meillä kotona pois päivittäisestä ruokailusta, esim. pastaa ja riisiä meillä syödään päivittäin.

 Tämä voidaan nähdä myös arkipäivän ilmastotekona. Mitä vähemmään kuranttia tavaraa ja elintarvikkeita heitetään roskikseen, sen vähemmän niitä täytyy tuottaa.

Ilmastoteoista puheen ollen, kannattaa lähi-Prismasta tai K-kaupasta lastata ostokset muovikassiin ennenkuin puuvillaiseen kestokassiin. Suomalaiset kierrätysmuovista biohajoavat muovikassit on sen verran näppäriä ja luontoa säästäviä, että joudut hifistellessäsi käyttämääsi puuvillakassia kuskaamaan mukana kymmenisen vuotta ennen kuin sen ekologisuus ylittää muovikassien käytön.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia