keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Hiihtomalla voi myös käydä ilmaisissa puistossa, metsässä seikkailemassa, eläinmuseossa ja ilmaisissa leffoissa, joita ainakin täällä Espoossa järjestetään lomalaisille. Nämä kaikki meillä ovatkin ahkerassa käytössä, kun loma vietetään kotosalla pitkälti, ilman reissuja.
Toisaalta jo Eläinmuseon lippu maksaa 15euroa, että ei sekään ole itsestään selvyys, jos rahat tiukoilla. Itse käytimme työnantajan virikeseteleitä tähän hupiin, koska juuri ennen palkkapäivää tilini huutaa hoosiannaa ja lapsi toivoi jotain erilaista kivaa.
Kyllä mä taas mietin, että pitkälti isovanhempien avun varaan jäi aikoinaan lasten lomareissut ja kaikki ns. kiva. Yksinkertaisesti itsellä ei olisi ollut varaa viedä kolmea pientä lasta huvipuistoihin, eläintarhoihin tai vesipuistoihin monesti kesässä. Esim. joku Lintsireissu tälle sakille ja itselle olisi pelkkien lippujen osalta ollut reilu 120e plus kaikki muu siihen päälle. Noita reissuja tosiaan ei voi joka viikko tehdä eikä ees joka kuukausi.
Lasten harrastusmenot kolmelle oli aikoinaan jo järkyttän suuruisia, joten poikani kummiperhe ja isäni mm. maksoivat poikani jääkiekkoharrastuksen. Rehellisesti sanottuna, en siihen itse olisi pystynyt. Jouduin totuttamaan lapset miettimään, mitkä harrastukset maksetaan ja mitkä jää.
Ollaan me varmaan reissattu enemmän kuin normiperhe, pitkälti johtuen lentohenkilökunnan etujen ja tarjoushaukan vainun vuoksi. Tosin eipä oo niitäkään reissuja enää ollut vuosiin. Yksinkertaisesti, asuminen, sähkö, vakuutukset, ruoka, hoitomaksu ja lasten menot (koulu, harrastukset, vapaa-aika) muodostavat sellaisen kuluerän, ettei näiden jälkeen paljoa extraa jää. Ei varsinkaan, jos pyörität tätä kaikkea yksinään.
Välillä mietin, että tässä ei oo mitään järkeä. Helpommalla pääsisin, jos en kävisi töissä. Varmaan jäisi jossain määrin enemmän rahaa, kun olisit oikeutettu tukiin, etkä yrittäisi pärjätä omalla palkallasi.
Vaikka palkkani on kohtuullinen, ei pakollisten menojen jälkeen jää kulutukseen yhtään ylimääräistä, päinvastoin. Palkalla pitäisi aina pärjätä paremmin kuin joutenololla.
Valitettavasti meillä on semmoinen tukiviidakko, ettei tämä aina välttämättä toteudu. Tälläisiä syntyneitä kannustinloukkuja tulisi ottaa tarkempaan tarkasteluun ja poistaa ne hiton loukut. Pitkällä tähtäimellä nuo samaiset loukut laiskistaa yhteiskuntaa ja saa monen mm. pienituloisen kapinoimaan jollain tavalla.
Tää tuntuu lasten puolesta surulliselta. Toisaalta Iines näistä tykkää kyllä kovastikin, mutta vaatii köyhänä kyllä viitteliäisyyttä etsiä näitä ilmaisia vaihtoehtoja lapselleen. Ja jaksaako kaikki etsiä? Osa ottanee oman riittämättömyytensä vanhempana raskaasti ja se sitten aiheuttaa muita ongelmia, esim. masennusta.
Kyllä muakin välilläkin tää lievästi sanottuna vituttaa, kun painat duunia ja silti sun eläminen on yhtä pennin venyttämistä ja luovimista. Sit jotkut herrat nostelee omia palkkioistaan sun muuta, mutta mun käteen jäävä osuu kulutettavaksi on vuosi vuosi pienempi. Tuntuu tosi reilulta, niin en ihmettele yhtään, miksi täällä jengi vaatii muutosta vuosia jatkuneeseen ääliöpolitiikka.
Tämän takia mä rikon omaa kuortani ja avaan myös elämääni, ettei liian moni tuudittaudu siihen, että elämäni on yhtä luksusmatkustelua ja hymyä. Oon kuitenkin 15vuotta pyörittänyt suurperhettä ihan itekseni niin mulla on kyllä aika hyvä käsitys, miten vaikeaa meillä monella on tässä maassa elää huoletonta elämää.

Summa summarum. Jos ei ole hevosta eikä rahaa, ei välttämättä pääse, ellei ole mielikuvitusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia