torstai 20. helmikuuta 2020

Kannustinloukku

Työnteon pitäisi aina kannattaa, nyt monet matalapalkka-aloilla työskentelevät ihmiset saattavat itseasiassa ajaa työtä tekemällä itsensä pahempaan ahdinkoon kuin yhteiskunnan tukia nauttiva naapurinsa. Tämä on erittäin vakava rakenteellinen ongelma Suomessa ja pahimmassa tapauksessa olemme kohta tilanteessa, missä matalapalkka-alojen työntekijät huomaavat tämän ja jäävät sankoin joukoin kotiin. Mitä sitten? Tilanne vaatii pikaisia toimia ja rivakkaa otetta kannustinloukkujen poistamiseksi. 

Olkoon kyseessä sitten matalapalkka-alojen verovapaus tai ainakin tuntuvat veronalennukset. Työtätekevän käteen jäävä rahamäärä pitää AINA, poikkeuksetta, olla suurempi kuin kotona makaavan. Anteeksi jyrkkä ilmaukseni. Tiedän, että suurin osa työttömistä ja muusta syystä kotona olevista eivät tee tätä työn vieroksumisen vuoksi. Elämä voi ajaa ihmien joskus hankaliin tilanteisiin ja siksi on tärkeää, että näille tilanteille hyvinvointivaltiossamme on olemassa varoventtiili, eli tukijärjestelmä. Nyt näyttää siltä, että varoventtilli puhaltaa ylimääräisiä höyryjä katkeamatta ja tähän on puututtava.

Esimerkkitapaus, kuinka Suomessa työ kannattaa. Otin esimerkin omasta elämästäni.

Perheessä äiti ja neljä lasta. Kaksi jo täysi-ikäistä, toinen muuttanut omilleen. Muut asuvat joka toisen viikon äidin luona, joten äiti tarvitsee ison asunnon. Äidin luona kirjoilla pieni tyttö ja yksi täysi-ikäinen lapsi.


Työssä käyvänä tienaan lentoemäntänä ilman päivärahoja


Palkka verojen jälkeen 2500e (osa saa sitten tämän lisäksi mm.verottomia päivärahoja, ateriaetuja ym)
Asuminen 1490e ja 4x vesimaksu 20e/kpl
Hoitomaksu eskarilaiselle 180e
Sähkölasku 70e/kk
Matkakulut 100e/kk

Palkan jälkeen näiden jälkeen jää (2500e -1820e ) n.600e käyttöön ruokiin ja muihin menoihin sekä vakuutuksiin ym. Unohtamatta lasten harrastuksia.
Lisäksi tulee n.150e lapsilisää.

Jos jäisin työttömäksi

Liiton raha 1437 e verojen jälkeen.
Asumistuki 557,31e, tuloissa huomioitu 19-vuotiaan pojan 97 euron opintotuki
Toimeentulotuki 945, 21e ja jatkossa myös poistuu hoitomaksu 180e sekä sähkölasku menoista, koska se maksetaan. Sekä mm.kotivakuutus.

1437e+557e+945e =2939e

2939– 1490e-80e ja tällöin1400e käyttörahaa plus lisäksi poikani kotona asuvana täysi-ikäisenä on oikeutettu omaan toimeentulotukeensa, joten hänen tulonsa myös nousevat noin 270 euroa ja minulta loppuu taskurahan anto. Lisäksi tosiaan se opintotuki tulee hänelle. Hieno systeemi, vai mitä?

Näin tulot olisivat noin 3000e ja menojen jälkeen jäisi enemmän rahaa kuin työssäkäyvänä.  Eli käytännössä käytettävissä oleva rahamäärä olisi suurempi kuin töissä käydessäni. 
Pätkätyötä ei kannata hyväksyä, koska silloin tuet myöhästyvät ja menet taas miinukselle kokonaisbudjetissasi. Käytännössä huonosti maksettavaa työtä ei kannata siis ottaa edes vastaan, koska se ei kannata. Itselle tämä oli aika iso järkytys, kun laskin omalta osaltani tämän.

Suomessa on korkea työttömyysaste. Toisaalta monilla matalapalkka-aloilla vallitsee suunnaton työvoimapula. Niin kauan, kun meillä on tälläinen järjestelämä, mikä ei kannusta poikkeuksetta työntekoon, tulemme kärsimään työvoimapulasta, vaikka työttömyysprosentti huitelisi lähellä kahtakymmentä.

Koko tämän ongelman ratkaisu ei tapahdu sormia napsauttamalla, koska kyse on lopultakin hyvin monimutkaisesta tukiviidakosta ja järjestelmä, jonka voidaan jopa sanoa suosivan joutenoloa.

Ongelmavyyhti korostuu tilanteessa, jolloin tukiasiakas saa esimerkiksi toimeentulotukea ja asumistukea Kelalta, työttömyyskorvausta liitosta tai Kelalta ja saa mahdollisesti vielä muitakin tukia, esim.oman asuinkunnan harkinnanvarainen toimeentulotuki.

Itse lähtisin purkamaan tätä, vaikka asumistuen tarkemmalla sääntelyllä, tällöin jo upporikkaat Sato ja Lumo (ent. VVO) luultavasti joutuisivat tarkastelemaan koko asuntomarkkinoiden vuokratasoa vääristäviä omia ylikalliita vuokriaan, jotka Kela sitten maksaa asumistuen muodossa.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että SATOn ja VVOn tekemä joka vuotinen huipputulos valuu verottomana ammattijärjestöjen tileille. 

Toimeentulotuen tulisi joissain tapauksilla olla vastikkeellista. Tämä voitaisiin todentaa esimerkiksi haastattelemalla toimeentulotukiasiakkaita aivan kuten TE-toimisto tekee työttömien suhteen. Tälläinen järjestelmä antaisi paremman kontrollin siihen, millaisia yhteiskunnan elättämiä ihmisiä tai perheitä verovaroin tuetaan. Tällöin riski siitä, että jonkun annettaisiin automaattisesti loisia yhteiskunnan varoilla ja vaikkapa valvoa yöt läpeensä pelaten pleikkaa ja nukkuen päivät ja illalla taas hakien enrgiajuomia ja/tai kaljaa, jotta yön jaksaa taas valvoa.

Tiedän ja tunnustan tosia-asiat, että varmasti suurin osa yllämainittuja tukia nostavista ovat aivan rehellisesti avun tarpeessa ja tosissaan yrittävät saada oman arkensa pyörimään.


5.3. tehty päivitys tekstiin ja lisätty oikeat luvut




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia