perjantai 14. helmikuuta 2020

Populismin kirous

Aina, kun otetaan puheeksi oman kansan etujen valvominen ja suojeleminen tai puhutaan kriittiseen sävyyn maahanmuutosta ja siihen liittyvistä negatiivisista piirteistä, tuntuu siltä, että tietyt tahot ottavat esiin oman vakioarsenaalinsa vastaväitteitä ja termejä, joilla pyritään tekemään naurunalaiseksi tai suorastaan vaaralliseksi näitä mielipiteitä esittävät tahot. Suosikkisanoiksi ovat nousseet esimerkiksi rasisti, populisti, äärioikeistolainen ja fasisti.

Hyvänä esimerkkinä liitän tähän Ylen ulkomaan kirjeenvaihtaja Susanna Turusen artikkelista pienen pätkän: 

"... Suomen vihreät, kuten kaikki poliittiset puolueet ympäri Eurooppaa, kamppailevat kannatuslukujen kanssa. Vastassa ovat populistiset ja äärioikeistolaiset voimat, jotka ovat vahvistuneet samalla kun pakolaiskriisi on pitkittynyt..."

Oheinen esimerkki osoittaa hyvin mediassakin yleisen asenteellisuuden maahanmuuttokriittikoita kohtaan. Huomio kiinnittyy etenkin lauseen aloittavaan "vastassa ovat populistiset ja äärioikeistolaiset voimat". Tuntuu siltä, että vain maahanmuuttoon varauksella suhtautuvat tahot ovat nykyään ja miltei poikkeuksetta populisteja. Populismi tarkoittaa kyllä ihan muuta.


Populismi tulee sanasta populus eli kansa latinaksi. Populismi on taas kansansuosion havittelemista. Kansansuosiota havittelevat kaikki puolueet, se on koko demokratian luonne. Sana demokratia taas tulee sanasta demos eli kansa kreikaksi.

Se, että sanon eriävän, rohkeankin mielipiteen ei ole populismia eikä tee minusta populistia, koska en havittele sillä kansansuosiota. Kerron vain perustellun mielipiteen jostain asiasta, minkä minä itse koen tärkeäksi. Minua haukutaan populistiksi, kuten usein mm. Perussuomalaisia. Kyse ei ole populismista vaan rohkeasta kannanotosta jonkun asian puolesta.

Jos mua sanotaan vitun populistiksi tai mun kaveria vitun ryssäksi tai kadun toisella puolella kävelevää vitun homoksi tai nurkan takana olevaa tummaihoista vitun somaliksi niin eroaako nämä haukkumiset toisistaan? Haukkumanimenä kaikkia näitä käytettäessä nimitykseen liitetään nippu negatiivisia ennakkoluuloja ja - asenteita.

Jos minua nimitetään pilkalliseen sävyyn populistiksi niin tähän ei reagoi käytännössä kukaan, mutta varopa sanomasta naapuriasi ryssäksi niin rosis odottaa. Tässä ei ole mitään logiikkaa. Ns. populisteja saa herjata, mutta muita ei. Tätäkö kutsutaan suvaitsevaisuudeksi?

Jos jotakuta haukutaan populistiksi niin siellä on taustalla ajatus fasismista, natsismista, rasismista, vihapuheesta ja kiihkoisänmaallisuudesta. Itse en ainakaan tunnusta olevan minkään näiden aatteiden kannattaja, silti minua on helppo syyttää populistiksi, vain koska en ole jokaisen kukkahattutädin kanssa samaa mieltä, joka loukkaantuu vain loukkaantumisen ilosta muiden puolesta.

Sanasta populisti on tullut uusi nykyajan haukkumanimi, samalla tavalla, kun kymmenenvuotias haukkuu jotain vitun homoksi tietämättä yhtään, mitä kumpikaan sanoista käytännössä merkitsee.
Poliittisessa retoriikassa populistina pidetään henkilöä, joka on mitä tahansa mieltä, minkä kansa haluaa kuulla. Nythän käyttäydyin täysin päinvastaisesti.

Kuinka moni oikeasti edes tietää, mitä populismi oikeasti tarkoittaa? Vasemmisto edustaa vasemmistopopulismia, demarit työlläispopulismia, kokoomus eliitin - ja keskiluokan populismia, keskusta perinteisesti maalaispopulismia sekä vihreät, jotka ovat hukanneet alkuperäiset arvonsa (luonnonsuojelu). Vihreät tuntuvatkin olevan nykyajan populistipuolue, joka havittelee kaikkien puolueiden kannattajia rakentamalla sopivan arvosillisalaatin, mikä puhuttelee hieman kaikkia. Havittelee siis kansansuosiota kertomalla asioita kannattajilleen, mitä kannattajat haluavat kuulla.

Mitä siis on populismi? Kuka on populisti? Alhaalla linkin takana on hyvä juttu asiasta. Älkää hämääntykö siitä, että se on perussuomalaisen kirjoittama.
Populus(latinaa)=kansa, demos(kreikka) =kansa
Popukratia=demokratia


Kaikki taidamme vannoa demokratian eli populismin nimeen. Tässä hyvä kirjoitus liittyen aihepiiriin.

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia