sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Minun Espooni - Mistä hyvä arki rakentuu?

 

Aina saa vähän unelmoida ja ehkä pitääkin. Haluan ottaa kantaa ja kertoa tarkemmin siitä, mistä tekijöistä hyvä ja sujuva arki minun näkökulmastani Espoossa voisi rakentua. En kuvaile todellisuutta, vaan omaa näkemystäni unelma-Espoostani, pitäen kuitenkin ajatukseni realistisina ja maan pinnalla.

Olen asunut Espoossa jo 90-luvun lopulta alkaen ja kaupunki on muuttunut paljon niistä päivistä. Jo pelkästään vajaa 100 000 uutta asukasta ja lukematon määrä uusia yrityksiä ja työpaikkoja on väistämättä muuttanut kaupunkiamme ihan toiseksi verrattuna siihen Espooseen, mihin aikanaan muutin. Välillä asuin maailmalla, mutta aina palasin, koska Espoo on kotini.

Oma hyvä arkeni rakentuu tietysti ennen kaikkea niistä ihmisistä, joita ympärilläni on ja, jotka elämääni valitsen - perhe, sukulaiset, ystävät ja työkaverit. Tässä en kuitenkaan lähesty hyvää arkea ihmissuhteiden kautta, vaan siitä näkökulmasta, millaiset puitteet oma kotikaupunkini hyvän ja sujuvan arjen elämiseen tarjoaa. Millaiset reunaehdot pitää olla, että voin pitää Espoota asumisen arvoisena kaupunkina ja mistä asioista täytyy pitää huolta, että se myös pysyy sellaisena?

Kestävästi kasvava Espoo

Kasvu on muuttanut kaupungin kuvaa ja nykyään meillä on viisi elinvoimaista kaupunkikeskusta. Nuo viisi kaupunkikeskusta, eli kehityksen painopistealuetta, ovat länsimetron varteen sijoittuvat Tapiola, Matinkylä-Olari ja Espoonlahti sekä kaupunkiradan läheisyyteen sijoittuvat Leppävaara ja Espoon keskus.

Näihin keskuksiin keskittyy suurin osa asunnoista ja palveluista sekä työpaikoista. On hyvä, että kaupunkia kehitetään tällä periaatteella. Liikenneverkon läheisyyteen sijoittuvat kasvukeskukset mahdollistavat monella tapaa elinympäristömme kestävän kasvun ja kehityksen. Julkisen liikenteen verkosto ja hyvin suunnitellut aikataulut pitävät ilman autoa olevat mukana menossa myös kasvukäytävien ulkopuolella. Espooseen kuuluvat kiinteästi myös viihtyisät omakotitaloalueet ja myös maaseutumainen ympäristö. Julkisen liikenteen verkko palvelee myös niitä asukkaiden tarpeista lähtien.

Vaikka asumme kaupungissa, luonto on aina lähellä. Se on minulle tärkeää. Ei tarvitse kauas kävellä, kun pääsee lähimetsään pienelle virkistystauolle kaupunkimiljööstä. Myös liikuntarajoitteiset on huomioitu hyvin.

Vaikka Espoo tuo mieleen omakotitalot ja venepaikat, sieltä löytyy muutakin kuin hulppeita asuinalueita ja suuryritysten toimistoja. Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävä kasvu merkitsee minulle turvallista ja viihtyisää asumista koko kaupungissa ja myös sitä, ettei meille synny "ei-toivottuja" kaupunginosia, sellaisia, joihin kasautuu suuri määrä maahanmuuttajaväestöä ja sosiaalisia ongelmia. Koko Espoo on turvallinen, siisti ja viihtyisä, riippumatta asuinalueesta.

Kestävää arkea ja tulevaisuutta luodaan yhdessä asukkaiden, yritysten ja muiden kumppanien kanssa. Minulle on tärkeää, että kaupungilla ja sen päättäjillä on jatkuva keskusteluyhteys asukkaiden ja yritysten kanssa - ne luovat kaupungin.

Palveleva Espoo

Lapsiperheiden elämä on hienosti otettu huomioon kaikissa kaupunginosissa. Arki rullaa niin, että jokaiselle pienelle ja isommalle löytyy oma päivähoitopaikka ja mieluinen koulu lähiympäristöstä. Päiväkodeissa on riittävä määrä osaavaa henkilökuntaa ja kouluissa opettajilla riittävät resurssit antaa tarpeeksi yksilöllistä huomiota kaikille oppilaille - heille, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja myös heille, joiden koulunkäynti on helppoa ja jotka tarvitsevat ehkä lisähaasteita.
Minun Espoossani huolehdimme siitä, että lapset ja nuoret saavat vaikeissakin tilanteissa kasvaa turvallisessa ympäristössä. Apua perheille, lapsille ja nuorille on helppo löytää ja helppo saada, matalalla kynnyksellä, mutta liikaa holhoamatta. Nuorille suunnatut tukimekanismit ovat oikein kohdennettuja myös peruskoulun jälkeen, kun nuori alkaa asteittain ottaa yhä suurempaa vastuuta itsestään ja arjestaan.

Kaupungin terveys- sosiaali- ja hyvinvointipalvelut ovat ajan tasalla ja oikein resursoidut - apua saa jonottamattakaikkiin niihin tarpeisiin, mitkä kulloinkin ovat ajankohtaisia, on kyse sitten perheistä, yksin asuvista, lapsista, nuorista, aikuisista tai senioreista. Kaikki asukkaat saavat arvoisensa ja tarvitsemansa palvelut laadukkaasti ja ilman turhia viiveitä, koska varsinkin sosiaali- ja terveyspalveluissa avun oikea-aikaisuus on tärkeää ja myös taloudellisin tapa tuottaa palvelu.

Innovatiivinen ja yrittävä Espoo

Otaniemen kampus on maailmanluokan tiedeyhteisö, startup-kulttuurin kehto Suomessa, joka on myös tuhansien opiskelijoiden koti. Sieltä lähtee liikkeelle menestystarinoita ja uusia työuria. Samalla maailmalle lähtee tarinoita Espoosta.

Espoo tunnetaan muualta muuttaneista, töiden perässä Espooseen päätyneistä ihmisistä, jotka arvostavat asumisen väljyyttä, mutta Espoo on paljon muutakin.

Espoolaisuus on harvalle samanlainen identiteettikysymys kuin esimerkiksi stadilaisuus. Silti Espoon tulee kehittää omaa identiteettiään ja brändiään. Tämän eteen tehdään työtä, koska tiedetään, että se on tulevaisuuden kehittämisen kannalta äärettömän tärkeää. Haluamme nimittäin pysyä listauksessa korkealla, kun yritykset ja asukkaat miettivät päätöstä sijoittumisestaan pääkaupunkiseudulle.

Globalisaatio on aikamme megatrendi ja se on parissa kymmenessä vuodessa muuttanut Suomen ja Espoonkin kansainvälisemmäksi paikaksi. Espoo on pysynyt hyvin kehityksessä mukana ja tunnetaan yhtenä Suomen innovatiivisimmista ja yritysystävällisimmistä kaupungeista. Se on koko kaupungin kehityksen ja kestävän taloudenpidon kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä. Minun Espoossani yritysystävällisyys ja yrittäjämyönteisyys on yksi tärkeimmistä olemassaolon kulmakivistä, koska vain yritystoiminnalla ja työnteolla pystymme luomaan ja ylläpitämään hyvinvointia.

Työllisyystilanne Espoossa on maamme parhaiden joukossa. Työtä löytyy tekijöille ja tekijöitä löytyy. Työllisyys on talouskasvun, ihmisten hyvinvoinnin ja julkisen talouden kestävyyden keskeinen tekijä. Siksi työllisyyttä edistävä palvelukokonaisuus Espoossa onkin aito ja toimiva apu niin yrityksille kuin työttömille, nuorille ja kokeneemmille.

Tässä on minun Espooseeni kuuluvia tärkeitä rakennuspalikoita. Tällainen on tavallaan näiden minulle tärkeiden asioiden suhteen unelma-Espooni. Voisin toki lisätä listaan vaikka mitä muutakin, mutta näidenkin parissa meillä on vielä paljon tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia