keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Piilokähminnän paratiisi

Omistussuhdevyyhti


Avasin eilen blogissani vähän Suomen asuntovuokraamiseen liittyvää ongelmakenttää ja aloin tutkia asiaa illalla hieman lähemmin. Tästä näyttääkin tulevan mielenkiintoinen jatkokertomus. Vanhana lentoemäntänä haluan varoittaa pomppuisesta lentosäästä. Laittakaa turvavyöt kiinni, sillä meno saattaa kohta olla aika hurjaa. 

Eilen kirjoitin VVOsta eli nykyisestä Kojamosta ja etenkin Satosta. Tänään lähdemme Kojamon matkaan ja teemme välilaskuja eri puolueiden kulisseissa.

Puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä jää edelleen piiloon siitä huolimatta, että vaalirahoituslakia uudistettiin vuosikymmenen alussa.Valtiotieteiden tohtorin Tomi Venhon vuoden 2015 tietoihin pohjautuvassa selvityksessä ilmeni, että puoluetaustaisten säätiöiden omaisuuden määrä vaihtelee muutamasta tuhannesta jopa satoihin miljooniin euroihin.

Otan heti alkuun esille joitain aivan konkreettisia asioita Saton ja Kojamon omistussuhteista. Tänään kuitenkin lennetään enemmän Kojamon väreissä, koska sen edeltäjä VVO oli myrskyn silmässä joitain vuosia sitten, mutta myrsky laantui jostain yllättävästä syystä. AY-liikkeen lypsylehmäksi muodostuneen kiinteistöyhtiö VVOn ällistyttäviä talouslukuja ja kytköksiä vasemmistopuolueisiin pohdittiin laajasti muutama vuosi sitten, mutta osin ärtyneessä sävyssäkin edennyt kansalaiskeskustelu kuoli kuitenkin nopeasti ja johti yhteen merkittävään muutokseen: VVOn ryvettynyt maine pestiin muuttamalla yhtiön nimi Kojamoksi. Touhu jatkuu nyt kiiltävän Kojamo-nimen alla ja lumo-brändin alla entiseen malliin. Hypätkää MiiAirin kyytiin, taas mennään.

Kojamo:



Lisäksi mm. Tradeka -vanha vasemmistolainen osuuskunta eli Elanto, joka onkin yksi isoimmista mätäpesäkeistä.

Yllättävän pienelle huomiolle jäänyt tapaus on vasemmistopoliitikkojen ja Tradekan väliset kytköset. Käytännössä Tradekassa vaikuttaa kolme poliittista ryhmittymää: SDP, Vasemmistoliitto ja kommunistit, joista demareita ja vasemmistoliittoa Tradeka tukee vaalirahoituksella. Tradekan hallituksen puheenjohtajana toimi vielä hiljattain SDPn entinen puoluesihteeri Markku Hyvärinen. Oikean puoluekirjan omaavana luonnontieteiden ylioppilaana (eli ei koskaan valmistunut yliopistosta) hän on ollut pätevyydeltään ilmiselvä valinta myös Eläke-Sampon toimitusjohtajaksi sekä valtion yhtiön Solidiumin hallitukseen. Tradekan hallituksessa istuu myös Paavo Lipposen EU-asiantuntijana ja Antti Rinteen valtiosihteerinä aikoinaan toiminut Markku Luoma.

Tradekan edustajistossa on puolestaan varsin vakuuttava nykypoliitiikkojen kavalkaadi, kuten Li Andersson, Antti Rinne, Antti Lindtman, Eero Heinäluoma, Paavo Arhinmäki, Sirpa Paatero vain muutamia mainitakseni. Käytännössä koko Tradekan luottamustehtävissä toimivien henkilöiden tärkein ominaisuus on joko SDPn, Vasemmistoliiton tai kommunistien puoluekirja. Muiden puolueiden edustajilla ei tähän porukkaan ole ollut mitään asiaa.

Tässä linkissä on nähtävillä, kuka hallituksessa on tekemässä päätöksiä. Jänniä linkkejä meidän hallituksen väkeen, eiköstä vain??

Eläkevakuutusyhtiöt ovat suuromistaja Kojamossa ja Satossa. Niiden suuri omistajaosuus selittyy sillä, että ne yrittävät eläkevakuutusyhtiöinä maksimoida omien sijoitustensa tuoton ja kasvattaa eläkekassojensa pääomaa. Tämä toteutuu hyvin turvallisesti esimerkisi Kojamon kaltaisessa kiinteistöinvestointi ja vuokrausyhtiössä, koska sijoituksen riski on erittäin matala nykytilanteessa (tähän palaan myöhemmin) ja tuotto äärimmäisen hyvä.

SATO:



SATON hallituksessa istuu mm. Finnairin entinen toimitusjohtaja, joka myös ennen Satolle siirtymistä oli SRVn toimitusjohtaja. SRV puolestaan on yksi Suomen suurimmista rakennusyrityksistä.

Sienirihmasto maan alla


Näin tavallisen ihmisen näkökulmasta tämä osoittaa jo hyvin, että piiri pieni pyörii. Ei pelkästään asumiseen ja vuokrahintoihin liittyvässä vyyhdissä vaan myös poliittisten vaikuttajien sidonnaisuuksissa lonkerot näyttävät ulottuvan kaikkialle. Maassamme toimii kiistämättä taloudellisen eliitin lisäksi myös poliittinen eliitti, missä sidokset muodostavat kuin sienen rihmaston maan alle. Maan päällä kasvava sieni saattaa näyttää herkulliselta, mutta rihmasto on niin laaja ja koukeroinen, että tuntuu siltä, kuin poliittisen eliitin sormet koskisivat kaikkialle. Seuraavankin herkullisen sienen rihmasto tuntuu ulottuvan edelliseen. 

Käytännössä riippumatta puolueesta rihmasto ulottuu vähän joka puolelle. 
RKPlla on omat lonkeronsa, keskustalla omansa, kuten myös kaikilla muilla. Perussuomalaiset oman taustansa vuoksi taitaa olla yksi harvoista, jotka ovat syystä tai toisesta pysytelleet tämän rihmaston ulkopuolella. Ehkä perimmäinen syy lienee, että suurelta osin perussuomalaiset niin valtakunnan kuin kuntatason vaikuttajat ovat lähtökohdiltaan erilaisia kuin klassiset poliittiset broilerit. Tällä tarkoitan, että alun perin myös SMPn poliitikot, SMPn noustessa, olivat vapaita poliittisista kytköksistä ja puolue nousi käytännössä tyhjästä täyttämään suuren kansalaisista kummunneen tarpeen. Samalla tavalla voidaan ajatella perussuomalaisista. Puolue syntyi paljolti kansalaisten tarpeesta ja kyllästymisestä poliittiseen suhmurointiin ja kaikkialle ulottuviin kytköksiin.

Puhumalla Kojamon ja Saton omistussuhteista ja koko tähän touhuun liittyvästä kähminnästä, olemme vasta raaputtaneet pintaa. Kuten edellä totesin, hyvän sienipaikan rihmasto polveilee kaikkialla maan alla. Asumiseen liittyvät kysymykset ovat vain yksi sieni kyseisellä paikalla. Esimerkkeinä voisin nostaa Nuorisosäätiön toiminnan (KESK), Kokoomuksen ja vihreiden linkit erittäin hyvin tuottaviin vastaanottokeskuksiin, unohtamatta tietystikään pörssissä olevien lääkärikeskuksiemme valtavia tuloksia. Minusta nämä tahot eivät saisi olla ainoastaan tulosta tavoittelevia taloudellisia yksiköitä, vaan ennemminkin yleishyödyllisiä ja vastuullisuutta osoittavia organisaatioita, joilla pääfokus liittyy omien asiakkaidensa hyvinvointiin.

RKPn taustalla on kaikista puolueista rikkain taustasäätiö, joka omistaa ”puolet” Helsingin arvokkaimmista kiinteistöistä.

SDP:llä on puolueista eniten säätiöitä hallinnassaan, yhteensä 29 kappaletta. Puolueella on myös neljä yhteistä säätiötä vasemmistoliiton kanssa. Demareiden säätiöissä omaisuuden perusta on kuitenkin huomattavasti moninaisempi muihin puolueisiin verrattuna. Säätiöillä on muun muassa maa- ja kiinteistöomaisuutta ja osuus- ja liiketoiminnasta saatua omaisuutta.


Ongelmahan ei sinällään liity pelkkään omistamiseen. Valtaa käytetään hyvin paljon yritysten hallituksista käsin. Ongelmia syntyy silloin, kun hallituksissa istuvat samat ihmiset, jotka tekevät suuria poliittisia linjapäätöksiä, jotka vaikuttavat kansaamme. Silloin pitää olla erityisen tarkka, että yrityksen hallituksessa istuva ja yrityksen etua tällöin ajava poliitikko ei sotke yrityksen etua kansamme edun edelle. On suorataan outoa, että esimerkiksi vasemmiston kärkipoliitikkoihin kuuluva Paavo Arhinmäki yhtäällä on tekemässä päätöksiä, jotka vaikuttavat Kojamon/Lumon asuntojen vuokran korotuksiin ja toisaalla on vaatimassa maltillisempaa vuokratasoa, jotta esimerkki matalapalkka-aloilla työskentelevät Kojamon vuokralaiset pärjäisivät palkallaan paremmin. Samaan aikaan mesotaan kovaan ääneen Kelan etuisuuksien korottamisen puolesta.

Yksinkertaistettuna henkilö päättää korottaa Suomen suurimman vuokranantajan vuokratasoa, jotta hänen puolueensa ”omistama” säätiö/yhdistys saisi suuremmat tulot. Samaan aikaan henkilö on huolissaan vuokratasojen noususta ja vaatii yhteiskunnan tukien korottamista, jotta kyseisen vuokranantajan vuokralaiset eivät ajautuisi taloudelliseen perikatoon korkeiden vuokrien takia. Ymmärsitte varmaan, että yhteiskunnan tuella tarkoitan ensisijaisesti asumistukea. Tätä tukea henkilö on siis korottamassa, jotta kävisi ilmeiseksi, että hän puolustaa työläisiä ja vähävaraisempaa kansanosaa. Tosiasiassa Kelan maksamat asumisen tuet valuvat lyhentämättömänä henkilön edustaman säätiön/yhdistyksen varallisuuden jatkoksi. Joku mättää, se siitä jaloudesta! Tällaisen käyttäytymisen edessä jopa roomalainen kaksinaamaisuuden jumala Janus kalpenisi.

Summa summarum totesin, että piiri pieni pyörii, ministerit siinä hyörii. Haluan vielä muistuttaa, että jos valitsette MiiAirin myös jatkossa, luvassa on röykkyistä kyytiä ja eksoottisia kohteita, eikä koronaviruksesta matkassamme ole huolta. Stig ombord!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saatat tykätä myös näistä

Blogit löytyy jatkossa

 Olen pitkälti siirtynyt kirjoittamaan blogia omaa nimeä kantavalle alustalle. Www.miiaautero.fi  Terkuin, Miia